Gnocchi citroen-dille
Een lekker fris gerecht uit de Italiaanse keuken. In dit recept wordt de gnocchi gebakken, zodat het een krokant laagje krijgt en zacht blijft vanbinnen. Als je een citroen liefhebber bent kun je de hele citroen gebruiken!
Heb je toevoegingen of aanpassingen? Laat het me vooral weten :)
Tags
- Hoofdgerecht
- Zonder vlees
- Zonder vis
- Zonder ei
- Zonder noten
- Zonder pinda's
- Zonder mosterd
- Zonder koolsoorten
- Zonder peulvruchten
Moeilijkheid
door Maaike
Ingrediënten
- gnocchi
- rode ui
- knoflook
- spinazie
- kookroom
- citroen
- parmezaanse kaas
- peper en zout
- dille
- courgette (optioneel)
Instructies
- 1. Begin met het bakken van de gnocchi op middelhoog vuur. Houd ze wel in de gaten, het kan ineens hard gaan.
- 2. Snijd ondertussen de knoflook fijn, snipper de ui, snijd de courgette in kleine blokjes (optioneel) en rasp de schil van 1 citroen. Leg de citroen apart, je hebt daar het sap nog van nodig.
- 3. Fruit de knoflook en de ui. Ik bewaar altijd de helft van de ui en knoflook om die helemaal op het einde toe te voegen voor een wat scherpere smaak, maar je kan ook gewoon alles in één keer bakken.
- 4. Bak vervolgens de courgette kort mee, tot de blokjes een beetje zacht beginnen te worden (optioneel). Voeg een deel van de spinazie toe, laat het slinken en voeg in delen de rest van de spinazie toe tot alles geslonken is.
- 5. Kruid de gnocchi met wat peper en zout. De gnocchi is goed wanneer ze een kleurtje hebben en lekker knapperig zijn vanbuiten.
- 6. Voeg op gevoel kookroom toe aan de groente pan, zorg dat het vuur laag staat en de kookroom niet kookt. Voeg vervolgens de citroenrasp en de eventueel achtergehouden ui en knoflook toe, de citroensap, dille, peper en het zout op gevoel en roer het door. Kijk uit voor pitjes bij het uitpersen van de citroen, gebruik een handcitruspers of vang het sap eerst op in een apart bakje. Ik gebruik zelf altijd bijna al het sap van de citroen en dan is het vrij zuur (dat vind ik niet erg :)) dus proef tussendoor wat voor jou lekker is.
- 7. Strooi wat parmezaanse kaas erbij en roer tot de kaas gesmolten is. Proef en voeg indien nodig nog wat kaas of kruiden toe. Schep de gnocchi en de 'saus' op je bord en eet smakelijk! Je kan eventueel nog wat parmezaanse kaas eroverheen strooien.
- 8. Tip: Hou de gnocchi en de 'saus' apart van elkaar. Als je wat overhoudt kan je het bewaren zonder dat de gnocchi 'zacht en sompig' wordt.
- 9. Nog een tip: Je zou de dille kunnen vervangen voor bieslook of peterselie (ik vind zelf dille het lekkerst).
Stap 1 van 9
Begin met het bakken van de gnocchi op middelhoog vuur. Houd ze wel in de gaten, het kan ineens hard gaan.
Stap 2 van 9
Snijd ondertussen de knoflook fijn, snipper de ui, snijd de courgette in kleine blokjes (optioneel) en rasp de schil van 1 citroen. Leg de citroen apart, je hebt daar het sap nog van nodig.
Stap 3 van 9
Fruit de knoflook en de ui. Ik bewaar altijd de helft van de ui en knoflook om die helemaal op het einde toe te voegen voor een wat scherpere smaak, maar je kan ook gewoon alles in één keer bakken.
Stap 4 van 9
Bak vervolgens de courgette kort mee, tot de blokjes een beetje zacht beginnen te worden (optioneel). Voeg een deel van de spinazie toe, laat het slinken en voeg in delen de rest van de spinazie toe tot alles geslonken is.
Stap 5 van 9
Kruid de gnocchi met wat peper en zout. De gnocchi is goed wanneer ze een kleurtje hebben en lekker knapperig zijn vanbuiten.
Stap 6 van 9
Voeg op gevoel kookroom toe aan de groente pan, zorg dat het vuur laag staat en de kookroom niet kookt. Voeg vervolgens de citroenrasp en de eventueel achtergehouden ui en knoflook toe, de citroensap, dille, peper en het zout op gevoel en roer het door. Kijk uit voor pitjes bij het uitpersen van de citroen, gebruik een handcitruspers of vang het sap eerst op in een apart bakje. Ik gebruik zelf altijd bijna al het sap van de citroen en dan is het vrij zuur (dat vind ik niet erg :)) dus proef tussendoor wat voor jou lekker is.
Stap 7 van 9
Strooi wat parmezaanse kaas erbij en roer tot de kaas gesmolten is. Proef en voeg indien nodig nog wat kaas of kruiden toe. Schep de gnocchi en de 'saus' op je bord en eet smakelijk! Je kan eventueel nog wat parmezaanse kaas eroverheen strooien.
Stap 8 van 9
Tip: Hou de gnocchi en de 'saus' apart van elkaar. Als je wat overhoudt kan je het bewaren zonder dat de gnocchi 'zacht en sompig' wordt.
Stap 9 van 9
Nog een tip: Je zou de dille kunnen vervangen voor bieslook of peterselie (ik vind zelf dille het lekkerst).