Italiaanse plaattaart

0 reacties

In een keuken doordrenkt van de geuren van basilicum en rijpe tomaten, ontstaat een Italiaanse klassieker met een moderne twist: de Italiaanse plaattaart. Met zijn knapperige korst en gesmolten kaas, is elke hap een reis naar de zonovergoten straten van Italië. Laat je betoveren door de eenvoudige elegantie en de explosie van smaken die deze plaattaart biedt. Een viering van de Italiaanse gastronomie in elke hap!

Tags

  • Hoofdgerecht
  • Zonder vlees
  • Zonder vis
  • Zonder ei
  • Zonder noten
  • Zonder pinda's
  • Zonder mosterd
  • Zonder koolsoorten
  • Zonder peulvruchten

Moeilijkheid

tomato tomato tomato tomato tomato

Ingrediënten

Recept voor personen
  • geraspte kaas
  • rode ui
  • knoflook
  • basilicum
  • courgette
  • bladerdeeg of 6 losse vellen
  • crème fraîche
  • pesto (ik gebruik denk ik rond de 100 gram)
  • oregano, gedroogd
  • cherrytomaat
  • mozzarella (optioneel)

Instructies

  1. 1. Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius (hetelucht).
  2. 2. Rol het bladerdeeg uit. Als je geen vers bladerdeeg hebt leg je zes vellen bladerdeeg om te ontdooien en maak je deze aan elkaar in een rechthoek (3x2) zodra ze ontdooit zijn. Vouw de zijkanten iets om zodat er een wat hogere rand ontstaat.
  3. 3. Snij de knoflook fijn, de courgette in dunne plakjes (ongeveer een halve centimeter), de ui in halve of kwart ringen en halveer de cherrytomaatjes.
  4. 4. Meng de crème fraîche met de pesto, gesneden knoflook en de oregano.
  5. 5. Verdeel dit over het bladerdeeg (binnen de randen). Verdeel de ui over de plaattaart en leg vervolgens de schijfjes courgette eroverheen. Verdeel vervolgens de tomaatjes erover, de geraspte kaas en eventueel wat stukjes mozzarella.
  6. 6. Zet de plaattaart in de voorverwarmde oven. Het verschilt per oven hoe lang dit duurt, maar ga uit van 20 tot 30 minuten en check tussendoor. Ik bak de plaattaart altijd de eerste 10 tot 15 minuten af op een met bakpapier bekleedde bakplaat en zodra de bodem wat minder slap is verplaats ik de plaattaart naar het rooster (zonder bakpapier), zodat de bodem beter gaart. Als je dit niet doet kan het gebeuren dat de bovenkant te donker wordt en de onderkant nog niet helemaal gaar is. Dit verschilt dus heel erg per oven.
  7. 7. Haal de plaattaart uit de oven en leg de basilicumblaadjes erop. Snijd de taart in (vier) stukken.
  8. 8. Smullen!!

Stap 1 van 8

Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius (hetelucht).

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 2 van 8

Rol het bladerdeeg uit. Als je geen vers bladerdeeg hebt leg je zes vellen bladerdeeg om te ontdooien en maak je deze aan elkaar in een rechthoek (3x2) zodra ze ontdooit zijn. Vouw de zijkanten iets om zodat er een wat hogere rand ontstaat.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 3 van 8

Snij de knoflook fijn, de courgette in dunne plakjes (ongeveer een halve centimeter), de ui in halve of kwart ringen en halveer de cherrytomaatjes.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 4 van 8

Meng de crème fraîche met de pesto, gesneden knoflook en de oregano.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 5 van 8

Verdeel dit over het bladerdeeg (binnen de randen). Verdeel de ui over de plaattaart en leg vervolgens de schijfjes courgette eroverheen. Verdeel vervolgens de tomaatjes erover, de geraspte kaas en eventueel wat stukjes mozzarella.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 6 van 8

Zet de plaattaart in de voorverwarmde oven. Het verschilt per oven hoe lang dit duurt, maar ga uit van 20 tot 30 minuten en check tussendoor. Ik bak de plaattaart altijd de eerste 10 tot 15 minuten af op een met bakpapier bekleedde bakplaat en zodra de bodem wat minder slap is verplaats ik de plaattaart naar het rooster (zonder bakpapier), zodat de bodem beter gaart. Als je dit niet doet kan het gebeuren dat de bovenkant te donker wordt en de onderkant nog niet helemaal gaar is. Dit verschilt dus heel erg per oven.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 7 van 8

Haal de plaattaart uit de oven en leg de basilicumblaadjes erop. Snijd de taart in (vier) stukken.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 8 van 8

Smullen!!

Swipe voor volgende of vorige stap

0 reacties

Dit recept heeft nog geen reacties.