De lekkerste carrot cake

1 reactie

De lekkerste taart die ik ooit heb gegeten. Dit recept is van Claire Saffitz: https://www.youtube.com/watch?v=ou3zj0R0Gus&t=896s&ab_channel=ClaireSaffitzxDessertPerson . Het duurt even om te maken, maar het is het echt waard. Het is een vullende taart door de drie lagen carrot cake en de verrukkelijke cream cheese frosting (waar mijn vriend graag de overgebleven restjes van op eet :D).

Het is handig om sowieso de volgende keukenspullen te hebben:
- Mixer met garden of staande mixer
- 3 taartvormen
- Beslagkommen
- Keukenweegschaal

Tags

  • Bakken
  • Zonder vlees
  • Zonder vis
  • Zonder pinda's
  • Zonder mosterd
  • Zonder koolsoorten
  • Zonder peulvruchten

Moeilijkheid

tomato tomato tomato tomato tomato

Ingrediënten

Recept voor personen
  • vanille-extract
  • vanillestokje
  • zonnebloemolie
  • pecannoten of walnoten (1,5 cups)
  • wortelen, grof geraspt
  • karnemelk (1 cup), op kamertemperatuur
  • verse gember, fijn geraspt
  • (patent)bloem (2,5 cups)
  • +0,5 tl kaneel
  • bakpoeder (8g)
  • diamond crystal koosjer zout (6g)
  • baking soda (6g)
  • gember, gemalen
  • 1/4 kruidnagel, gemalen
  • eieren (grote, 200 g), op kamertemperatuur
  • kristalsuiker (3/4 cup)
  • donkere bruine suiker (3/4 cup)
  • neutrale olie, zoals zonne- of druivenpitolie (1 cup)
  • ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • roomkaas (philadelphia), op kamertemperatuur
  • koosjer zout (royale snuf)
  • poedersuiker
  • ijsblokjes

Instructies

  1. 1. *Neem de stappen met een * ruim van tevoren door, zodat je hier op tijd rekening mee kunt houden.
  2. 2. Verwarm de oven voor op 175 °C. Rooster de pecannoten 8 tot 10 minuten. Houd ze goed in de gaten, want ze verbranden snel. Zodra de pecannoten uit de oven zijn leg je ze op een andere plaat of bord om af te koelen.
  3. 3. Schil de wortels met een dunschiller. Rasp de wortels (als het kan meerdere tegelijk) en doe ze in de kom.
  4. 4. *Voeg de natte ingrediënten toe: karnemelk, vanille-extract en fijngeraspte gember en roer het door elkaar. Zet de kom apart. Tip! Wanneer je het wortelmengsel van tevoren bereidt en het in de koelkast zet, zal de karnemelk de wortels mals maken en krijg je een malsere taart.
  5. 5. Vet de randen van de springvorm in en bekleed te onderkant met bakpapier.
  6. 6. Stamp de pecannoten tot kleine stukjes. Doe de noten hiervoor in een hersluitbare zak en stamp ze fijn met bijvoorbeeld een stamper. Je kan ze in een mixer of keukenmachine doen, maar dan loop je het risico dat het te fijn wordt. Dat er wat grovere stukken tussen zitten is niet erg.
  7. 7. Mix in een kom de droge ingrediënten: bloem, (koosjer)zout, baking soda, bakpoeder, gemalen kruidnagel, gemalen gember en gemalen kaneel.
  8. 8. Mix in een andere kom de eieren met de bruine suiker en de kristalsuiker op de laagste stand tot het goed gemengd is (ongeveer 2 minuten). Verhoog de snelheid naar middelhoog en mix het tot een luchtig, crèmekleurig en dik 'lint beslag' is. Dit kan even duren (ongeveer 4 minuten). Lint beslag (iets en ruban kloppen) wil zeggen dat je eieren en suiker tot een luchtige massa bindt om het beslag stevigheid te geven en je baksel lichter te maken. Het woord komt van het Franse ruban (lint) en verwijst naar het beslag dat als een breed lint van de klopper loopt wanneer je die uit het beslag naar boven haalt. Zie voor meer uitleg minuut 8.20 van https://www.youtube.com/watch?v=ou3zj0R0Gus&ab_channel=ClaireSaffitzxDessertPerson of typ op Youtube ‘Claire Saffitz Makes Carrot and Pecan Cake | Dessert Person’.
  9. 9. Zet de mixer weer aan op middelhoge stand en voeg langzaam en geleidelijk de olie toe. Wanneer je te snel te veel olie toevoegt kunnen de eieren emulgeren.
  10. 10. Voeg vervolgens terwijl je mixt in delen en afgewisseld het bloemmengsel en het wortelmengsel toe aan het ei-suikermengsel. Doe dit op de volgende manier: voeg 1/3 van het bloemmengsel toe, dan 1/2 van het wortelmengsel, dan 1/3 van het bloemmengsel, dan 1/2 van het wortelmengsel en dan 1/3 van het bloemmengsel. Je begint en eindigt dus met het bloemmengsel.
  11. 11. Voeg de fijngestampte pecannoten toe aan het beslag en roer ze er doorheen.
  12. 12. Het beslag van carrot cake is vaak redelijk vloeibaar in vergelijking met andere taartmengsels.
  13. 13. Verdeel het beslag over de drie springvormen. Als het goed is betekent dit 595 gram per springvorm, maar weeg het voor de zekerheid even na!
  14. 14. De taarten bakken. Afhankelijk van de grootte van je oven bak je de drie springvormen tegelijk of in twee delen. Waar je op moet letten: wanneer je de drie taarten tegelijk afbakt, moet je ervoor zorgen dat ze niet onder elkaar komen te staan. Dan wordt namelijk de warmte geblokkeerd en bakt de taart niet goed af.
  15. 15. Bak de taarten 25 - 30 minuten op 175 °C. Draai de taarten eenmaal na 20 minuten.
  16. 16. Cream Cheese Frosting maken:
  17. 17. Als het goed is zijn ook deze ingrediënten op kamertemperatuur. Zorg ervoor dat de boter en de roomkaas ook echt dezelfde temperatuur zijn, anders mengt het niet goed met elkaar.
  18. 18. Bruin de boter; zet een pan op middelhoog vuur en laat de boter smelten. Breng het aan de kook en zet dan het vuur wat zachter. Het is belangrijk om veel te roeren en de boter aan de zijkanten mee te nemen, dus gebruik een flexibele spatel of pannenlikker.
  19. 19. Zodra er kleine, schuimende belletjes ontstaan wordt de boter als het goed is bruiner. Haal de pan van het vuur zodra de boter een hele diepe gouden kleur heeft.
  20. 20. Giet de bruine boter in een kom, om aanbranden te voorkomen. Zet de kom in een andere kom of bak met ijsklontjes om de boter af te laten koelen en te stollen. Blijf roeren totdat de boter er ondoorzichtig uit ziet en haal de kom uit de bak ijs, zodat de boter niet te hard wordt. Het is belangrijk dat de boter zacht blijft.
  21. 21. Voeg de roomkaas toe aan de kom met boter en mix het op een lage stand tot een glad mengsel.
  22. 22. Snijd het vanillestokje open en schraap de inhoud eruit. Voeg toe aan het roomkaasmengsel.
  23. 23. Voeg het (koosjer) zout en de poedersuiker toe. Vorm een theedoek om de kom zodat de poedersuiker niet alle kanten op stuift (dit werkt het beste met z'n tweëen) en mix het op de laagste stand tot de suiker is opgenomen. Mix het daarna op middelhoge stand totdat het een dik en egaal beslag is. Het glazuur is klaar wanneer het zijn vorm behoudt en je een piek krijgt en deze vast kan houden. Anders kan je het nog even in de koelkast zetten en af en toe roeren. Zie voor meer uitleg minuut 17.45.
  24. 24. Pak een spatel, botermes of iets anders waarmee je het glazuur op de taart kan smeren. Ik gebruik zelf altijd een lepel omdat ik geen botermes heb en dat werkt prima. Om te voorkomen dat het rommelig en plakkerig wordt kan je aan de randen van je cakestandaard of bord vier losse stroken bakpapier leggen. Leg op het midden van je cakestandaard of bord ongeveer een eetlepen glazuur om te voorkomen dat de taart gaat schuiven tijdens het aanbrengen van het glazuur. Zie voor een voorbeeld minuut 19.00.
  25. 25. Leg de taart met de bovenkant naar beneden op je cakestandaard en verwijder het bakpapier van de taart.
  26. 26. Breng ongeveer een kopje glazuur aan op het midden van de taart en verspreid het tot aan de rand van de taart. Ik doe zelf altijd iets meer omdat deze frosting zo intens lekker is, maar pas ook op dat je niet te veel gebruikt!
  27. 27. Leg de tweede taart ook met de bovenkant naar beneden op je eerste taart met glazuur en verwijder het bakpapier van de taart.
  28. 28. Breng ongeveer een kopje glazuur aan op het midden van de taart en verspreid het tot aan de rand van de taart.
  29. 29. Leg nu derde taart met de bovenkant naar beneden op je taartenstapel en verwijder het bakpapier van de taart.
  30. 30. Tip! Als je niet wil dat er wat kruimels van de taart in je glazuur meekomen op de buitenste laag (boven- en zijkant) kan je eerst een kruimellaag maken. Dit doe je door een hele dunne laag glazuur aan te brengen op de taart (het is hiervoor wel echt handig om een botermes te gebruiken, met een lepel gaat dit waarschijnlijk niet lukken) en de taart 10 tot 15 minuten in de koelkast te zetten. Daarna kan de rest van het glazuur erop.
  31. 31. Breng een ruime hoeveelheid glazuur aan op je taart, verdeel dit over de bovenkant en werk door naar de zijkanten zodat de hele taart bedenkt is met glazuur. Je kan het glazuur vormen hoe je dat zelf wil, bijvoorbeeld met een swirl.
  32. 32. Zet de taart voor 10 tot 15 minuten in de koelkast.
  33. 33. Nu is het tijd om te eten :)

Stap 1 van 33

*Neem de stappen met een * ruim van tevoren door, zodat je hier op tijd rekening mee kunt houden.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 2 van 33

Verwarm de oven voor op 175 °C. Rooster de pecannoten 8 tot 10 minuten. Houd ze goed in de gaten, want ze verbranden snel. Zodra de pecannoten uit de oven zijn leg je ze op een andere plaat of bord om af te koelen.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 3 van 33

Schil de wortels met een dunschiller. Rasp de wortels (als het kan meerdere tegelijk) en doe ze in de kom.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 4 van 33

*Voeg de natte ingrediënten toe: karnemelk, vanille-extract en fijngeraspte gember en roer het door elkaar. Zet de kom apart. Tip! Wanneer je het wortelmengsel van tevoren bereidt en het in de koelkast zet, zal de karnemelk de wortels mals maken en krijg je een malsere taart.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 5 van 33

Vet de randen van de springvorm in en bekleed te onderkant met bakpapier.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 6 van 33

Stamp de pecannoten tot kleine stukjes. Doe de noten hiervoor in een hersluitbare zak en stamp ze fijn met bijvoorbeeld een stamper. Je kan ze in een mixer of keukenmachine doen, maar dan loop je het risico dat het te fijn wordt. Dat er wat grovere stukken tussen zitten is niet erg.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 7 van 33

Mix in een kom de droge ingrediënten: bloem, (koosjer)zout, baking soda, bakpoeder, gemalen kruidnagel, gemalen gember en gemalen kaneel.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 8 van 33

Mix in een andere kom de eieren met de bruine suiker en de kristalsuiker op de laagste stand tot het goed gemengd is (ongeveer 2 minuten). Verhoog de snelheid naar middelhoog en mix het tot een luchtig, crèmekleurig en dik 'lint beslag' is. Dit kan even duren (ongeveer 4 minuten). Lint beslag (iets en ruban kloppen) wil zeggen dat je eieren en suiker tot een luchtige massa bindt om het beslag stevigheid te geven en je baksel lichter te maken. Het woord komt van het Franse ruban (lint) en verwijst naar het beslag dat als een breed lint van de klopper loopt wanneer je die uit het beslag naar boven haalt. Zie voor meer uitleg minuut 8.20 van https://www.youtube.com/watch?v=ou3zj0R0Gus&ab_channel=ClaireSaffitzxDessertPerson of typ op Youtube ‘Claire Saffitz Makes Carrot and Pecan Cake | Dessert Person’.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 9 van 33

Zet de mixer weer aan op middelhoge stand en voeg langzaam en geleidelijk de olie toe. Wanneer je te snel te veel olie toevoegt kunnen de eieren emulgeren.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 10 van 33

Voeg vervolgens terwijl je mixt in delen en afgewisseld het bloemmengsel en het wortelmengsel toe aan het ei-suikermengsel. Doe dit op de volgende manier: voeg 1/3 van het bloemmengsel toe, dan 1/2 van het wortelmengsel, dan 1/3 van het bloemmengsel, dan 1/2 van het wortelmengsel en dan 1/3 van het bloemmengsel. Je begint en eindigt dus met het bloemmengsel.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 11 van 33

Voeg de fijngestampte pecannoten toe aan het beslag en roer ze er doorheen.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 12 van 33

Het beslag van carrot cake is vaak redelijk vloeibaar in vergelijking met andere taartmengsels.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 13 van 33

Verdeel het beslag over de drie springvormen. Als het goed is betekent dit 595 gram per springvorm, maar weeg het voor de zekerheid even na!

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 14 van 33

De taarten bakken. Afhankelijk van de grootte van je oven bak je de drie springvormen tegelijk of in twee delen. Waar je op moet letten: wanneer je de drie taarten tegelijk afbakt, moet je ervoor zorgen dat ze niet onder elkaar komen te staan. Dan wordt namelijk de warmte geblokkeerd en bakt de taart niet goed af.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 15 van 33

Bak de taarten 25 - 30 minuten op 175 °C. Draai de taarten eenmaal na 20 minuten.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 16 van 33

Cream Cheese Frosting maken:

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 17 van 33

Als het goed is zijn ook deze ingrediënten op kamertemperatuur. Zorg ervoor dat de boter en de roomkaas ook echt dezelfde temperatuur zijn, anders mengt het niet goed met elkaar.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 18 van 33

Bruin de boter; zet een pan op middelhoog vuur en laat de boter smelten. Breng het aan de kook en zet dan het vuur wat zachter. Het is belangrijk om veel te roeren en de boter aan de zijkanten mee te nemen, dus gebruik een flexibele spatel of pannenlikker.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 19 van 33

Zodra er kleine, schuimende belletjes ontstaan wordt de boter als het goed is bruiner. Haal de pan van het vuur zodra de boter een hele diepe gouden kleur heeft.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 20 van 33

Giet de bruine boter in een kom, om aanbranden te voorkomen. Zet de kom in een andere kom of bak met ijsklontjes om de boter af te laten koelen en te stollen. Blijf roeren totdat de boter er ondoorzichtig uit ziet en haal de kom uit de bak ijs, zodat de boter niet te hard wordt. Het is belangrijk dat de boter zacht blijft.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 21 van 33

Voeg de roomkaas toe aan de kom met boter en mix het op een lage stand tot een glad mengsel.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 22 van 33

Snijd het vanillestokje open en schraap de inhoud eruit. Voeg toe aan het roomkaasmengsel.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 23 van 33

Voeg het (koosjer) zout en de poedersuiker toe. Vorm een theedoek om de kom zodat de poedersuiker niet alle kanten op stuift (dit werkt het beste met z'n tweëen) en mix het op de laagste stand tot de suiker is opgenomen. Mix het daarna op middelhoge stand totdat het een dik en egaal beslag is. Het glazuur is klaar wanneer het zijn vorm behoudt en je een piek krijgt en deze vast kan houden. Anders kan je het nog even in de koelkast zetten en af en toe roeren. Zie voor meer uitleg minuut 17.45.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 24 van 33

Pak een spatel, botermes of iets anders waarmee je het glazuur op de taart kan smeren. Ik gebruik zelf altijd een lepel omdat ik geen botermes heb en dat werkt prima. Om te voorkomen dat het rommelig en plakkerig wordt kan je aan de randen van je cakestandaard of bord vier losse stroken bakpapier leggen. Leg op het midden van je cakestandaard of bord ongeveer een eetlepen glazuur om te voorkomen dat de taart gaat schuiven tijdens het aanbrengen van het glazuur. Zie voor een voorbeeld minuut 19.00.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 25 van 33

Leg de taart met de bovenkant naar beneden op je cakestandaard en verwijder het bakpapier van de taart.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 26 van 33

Breng ongeveer een kopje glazuur aan op het midden van de taart en verspreid het tot aan de rand van de taart. Ik doe zelf altijd iets meer omdat deze frosting zo intens lekker is, maar pas ook op dat je niet te veel gebruikt!

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 27 van 33

Leg de tweede taart ook met de bovenkant naar beneden op je eerste taart met glazuur en verwijder het bakpapier van de taart.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 28 van 33

Breng ongeveer een kopje glazuur aan op het midden van de taart en verspreid het tot aan de rand van de taart.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 29 van 33

Leg nu derde taart met de bovenkant naar beneden op je taartenstapel en verwijder het bakpapier van de taart.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 30 van 33

Tip! Als je niet wil dat er wat kruimels van de taart in je glazuur meekomen op de buitenste laag (boven- en zijkant) kan je eerst een kruimellaag maken. Dit doe je door een hele dunne laag glazuur aan te brengen op de taart (het is hiervoor wel echt handig om een botermes te gebruiken, met een lepel gaat dit waarschijnlijk niet lukken) en de taart 10 tot 15 minuten in de koelkast te zetten. Daarna kan de rest van het glazuur erop.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 31 van 33

Breng een ruime hoeveelheid glazuur aan op je taart, verdeel dit over de bovenkant en werk door naar de zijkanten zodat de hele taart bedenkt is met glazuur. Je kan het glazuur vormen hoe je dat zelf wil, bijvoorbeeld met een swirl.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 32 van 33

Zet de taart voor 10 tot 15 minuten in de koelkast.

Swipe voor volgende of vorige stap

Stap 33 van 33

Nu is het tijd om te eten :)

Swipe voor volgende of vorige stap

1 reactie

Mirko Kroese
@mirkokroese
Ook de lekkerste taart die ik ooit heb gegeten!